28
ژوئن

زخم معده

 

عوامل ایجاد زخم های گوارشی

زخم های  گوارشی هنگامی رخ می دهند که مخاط در دستگاه گوارش در سطح داخلی معده یا روده کوچک از بین می رود. تماس اسید با بافت های زیرین می تواند یک درد دردناکی ایجاد کند که ممکن است باعث خونریزی گوارشی شود. دستگاه گوارش با یک لایه مخاطی که به طور معمول در مقابل اسید محافظت می شود پوشش داده می شود. اما اگر مقدار اسید افزایش یابد یا میزان مخاط کاهش یابد، می توانید یک زخم ایجاد کند. علل رایج زخم های گوارشی یا زخم معده عبارتند از:

باکتری

باکتری های هلیکوباکتر پیلوری عمدتا در لایه مخاطی زندگی می کنند که پوشش و محافظت از بافت هایی را که در معرض معده و روده کوچک است را حفظ می کند. اغلب باکتری H. pylori سبب مشکلاتی نمی شود، اما می تواند موجب التهاب لایه داخلی معده شود و زخم ایجاد کند. روشن نیست که چگونه عفونت H. pylori گسترش می یابد. ممکن است از طریق فردی به فرد از طریق تماس نزدیک، مانند بوسیدن، انتقال یابد. افراد ممکن است از طریق غذا و آب نیز H. pylori را انتقال دهند.

 

استفاده منظم از داروهای مسکن (ضد درد)

مصرف آسپیرین و بعضی داروهای ضد درد و تجویزی که داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نامیده می شوند، می توانند موجب تخریب معده و روده کوچک شما شوند. این داروها عبارتند از: ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم، استامینوفن.

زخم های گوارشی در بزرگسالان مسن بیشتر است که این داروها را اغلب مصرف می کنند.علت ایجاد زخم معده

 

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن ممكن است خطر ابتلا به زخم معده در افراد مبتلا به H. pylori را افزایش دهد.

نوشیدن الکل

الکل می تواند باعث تخریب و تخریب تخمیر مخاطی معده شما شود و مقدار اسید معده را که تولید می شود افزایش می دهد.

خوردن غذاهای تند

به تنهایی، این عوامل باعث ایجاد زخم نمی شوند؛ اما آنها می توانند زخم را شدیدتر و بحرانی تر کنند.

زخم معده چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص و درمان بستگی به علائم و شدت زخم شما دارد. برای تشخیص زخم معده، پزشک شما سابقه پزشکی شما را همراه با علائم و هر نوع دارو یا داروهای بدون نسخه که مصرف می کنید را بررسی کند. ممکن است برای تعیین عفونت H. pylori، ممکن است آزمایش خون، مدفوع داشته باشید. سایر آزمایش ها و روش های تشخیص زخم معده عبارتند از:

swallow barium: شما یک مایع سفید ضخیم (باریم) را می خورید که دستگاه گوارش فوقانی شما را پوشش می دهد. سپس پزشک می تواند از طریق اشعه ایکس روی معده و روده کوچک را بررسی می کند.

آندوسکوپی (EGD): یک لوله نازک و روشن از طریق دهان و داخل معده و قسمت اول روده کوچک قرار می گیرد. این تست به دنبال زخم، خونریزی و هر گونه بافت غیرطبیعی انجام می شود.

بیوپسی آندوسکوپی:  یک قطعه بافت معده، جهت بررسی های بیشتر برداشته می شود.

درمان زخم معده

درمان بستگی به علت زخم شما دارد. اکثر زخم ها را می توان با مصرف دارو درمان کرد. اما در موارد نادر، ممکن است جراحی انجام شود. مهم است که به سرعت زخم را درمان کنید. اگر تست ها نشان دهند شما یک عفونت H. pylori دارید، پزشک شما ترکیبی از دارو را تجویز می کند. داروها شامل آنتی بیوتیک ها برای کمک به کشتن عفونت ها و مهارکننده های پمپ پروتون برای کمک به کاهش اسید معده می باشند. علائم زخم ممکن است به سرعت با درمان کاهش یابد. اما حتی اگر علائم شما ناپدید شود، باید هر داروی تجویز شده توسط پزشک خود را ادامه دهید. این امر مخصوصا با عفونت های H. pylori مهم است تا اطمینان حاصل شود که تمام باکتری ها از بین می روند.

عوارض جانبی داروهایی که برای درمان زخم معده استفاده می شوند عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • سرگیجه
  • سردرد
  • اسهال
  • درد شکم

این عوارض جانبی به طور معمول موقت هستند. اگر هر کدام از این عوارض جانبی باعث ناراحتی شدید شود، با پزشک خود درباره تغییر دارو خود صحبت کنید.

درمان جراحی

در موارد بسیار نادر، یک زخم پیچیده معده نیاز به عمل جراحی دارد. اگر پزشک شما تشخیص دهد که شما یک عفونت H. pylori ندارید، ممکن است دارو های کاهنده اسید معده را برای شما تجویز کند.

 

عوارض جانبی زخم معده یا زخم های گوارشی

زخم معده درمان نشده می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • خونریزی داخلی: خونریزی گوارشی ممکن است به علت خونریزی آهسته ای که منجر به کم خونی یا خونریزی شدید شود و ممکن است نیاز به بستری شدن یا انتقال خون داشته باشد. از دست دادن خون شدید می تواند استفراغ سیاه یا خونریزی یا مدفوع سیاه یا خونریزی ایجاد کند.
  • عفونت شکمی: زخم های گوارشی می توانند باعث یک سوراخ در دیواره معده یا روده کوچک شوند. در اثر این اتفاق شما در معرض عفونت جدی حفره شکم (پریتونیت) قرار دارید.
  • انسداد روده: زخم های گوارشی می تواند منجر به تورم، التهاب یا زخم شود که ممکن است عبور از غذا از طریق دستگاه گوارش را مسدود کند.

جلوگیری از زخم معده

اگر از دستور عمل های توصیه شده برای درمان زخم ها استفاده کنید، شما خطر ابتلا به زخم های گوارشی را کاهش می دهید.

رعایت بهداست فردی.

مشخص نیست که چگونه H. pylori پخش می شود، اما شواهدی وجود دارد که می توان آن را از فرد به فرد یا از طریق غذا و آب انتقال داد. شما می توانید از عفونت ها، مانند H. pylori، با شستن دست های خود با صابون و آب از خود در مقابل عفونت باکتریایی محافظت کنید.

خوردن غذاهایی که به طور کامل پخته شده اند

خوردن غذا های کاهنده اسید معده

ترک سیگار

خود داری از مصرف نوشیدنی های الکلی

رژیم غذایی سالم

کاهش استفاده از مسکن ها

اگر شما به طور منظم از داروهای ضد درد استفاده کنید که خطر ابتلا به زخم معده را افزایش می دهد، اقدام به کاهش آن کنید. به عنوان مثال، داروهای خود را با وعده های غذایی مصرف کنید.

با پزشک خود مشورت کنید تا کمترین دوز ممکن را پیدا کنید که هنوز هم درد را تسکین می دهد.